Cannelloni ze szpinakiem i ricottą a'la Francesco

Produkty:
1kg świeżego szpinaku
2 sery ricotta
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
5dkg parmezanu
Rurki cannelloni

Świeży szpinak zblanszować w gotującej się wodzie ok 5 min., odcedzić. Pokroić, dodać ser ricottę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, starty parmezan i wymieszać. Przyrządzić sos beszamelowy, wylać na dno blachy. Zetrzeć trochę parmezanu. Rurki cannelloni nadziewać przygotowanym szpinakowym farszem i układać na blaszce. Polać beszamelem. Na koniec zetrzeć parmezan, przykryć folią aluminiową i zapiekać 35 min w 220*C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 10 min.

Sos beszamelowy:
100g masła
100g mąki
1 L mleka
Masło rozpuścić w garnku, wsypać mąkę i wymieszać. Dolać mleko, mieszając. Doprawić solą, gałką muszkatołową, gotować, ciągle mieszając do zgęstnienia.

Cannelloni ze szpinakiem a'la Janeczka

Produkty:
Paczka mrożonego szpinaku
3 łyżki masła
25 dkg twarogu tłustego
Sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
3 łyżki tartej bułki
15 dkg żółtego sera

Rozmrozić mrożony szpinak. Odcedzamy dokładnie. Wrzucić na rozgrzane masło, poddusić. Dodać twaróg, posolić, popieprzyć, dodać posiekanego czosnku, trochę tartej bułki, wymieszać. Gotowe rurki cannelloni nadziać farszem i ułożyć na warstwie sosu beszamelowego na blasze. Zalać beszamelem. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekać w piekarniku przez 45 min w temperaturze 220*.