O technikach gotowania żuru opowiadają szefowie kuchni z Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Restauratorzy z Inowrocławia rywalizują natomiast w konkursie na najlepszy żur. Każdy według innego przepisu. Na przykład kucharze z "Savany" gotują na swojskiej białej kiełbasie spod Kruszwicy. Tytuł Mistrza Żuru Kujawskiego 2014 wywalczyli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2. Zadecydowała o tym komisja w składzie: Elżbieta Piniewska, Mieszko Gerus, Andrzej Ławczniczak i Krzysztof Szulborski.

Ogromnym zainteresowaniem cieszą się oczywiście degustacje. - Podoba mi się, że zupę można otrzymać w chlebie, a nie plastikowej miseczce - mówi jedna z mieszkanek.

O godz. 19.00 na uczestników imprezy czekać będą doznania muzyczne. Wystąpi zespół Żuki oraz znany z programu "Jaka to melodia" Joachim Perlik w repertuarze Czesława Niemena. Impreza potrwać ma do północy, wstęp jest wolny. [MP]