Minikiwi zawiera witaminy C i E, jest także źródłem błonnika, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Ponadto reguluje układ pokarmowy i działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

NERGI? to efekt poszukiwań i prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii nad aktinidią ostrolistną (łac. Actinidia arguta). Obecnie istnieje wiele odmian tej rośliny, które różnią się między sobą wyglądem owoców, smakiem, zawartością składników odżywczych, a także wytrzymałością. Nowozelandzcy naukowcy w sposób naturalny wyselekcjonowali nowe odmiany, których owoce – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. Nowy owoc pod nazwą handlową NERGI? wprowadziła do sprzedaży firma Sofruileg. Jest uprawiany na najlepszych jakościowo terroirs we Francji oraz w niektórych krajach Europy Południowej.

Minikiwi jest niskokaloryczne (tylko 52 kcal w 100 g) – może być zatem spożywane bez przeszkód między głównymi posiłkami. Ze względu na wartości odżywcze ten słodko-kwaśny owoc jest idealną przekąską dla dzieci, młodzieży, seniorów oraz osób prowadzących aktywny tryb życia. Minikiwi można także użyć do przygotowania owocowych koktajli, sałatek, deserów oraz dań głównych.


NERGI? trafi na rynek pod koniec sierpnia. Owoce będą dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada. [IO, fot.Sofruileg]