O tym, że inowrocławska lecznica dołączy do programu, pisaliśmy już pod koniec listopada. Celem programu jest zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, w oparciu o zalecenia opracowane przez ekspertów. Chorzy mogą liczyć także na porady żywieniowe oraz edukację w zakresie zdrowej diety. Szpital na swojej stronie internetowej od początku grudnia publikuje zdjęcia dwóch posiłków oraz jadłospis, który zawiera informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej i wartości odżywczej.

Co zatem 6 grudnia podano pacjentom inowrocławskiego szpitala? Poniżej jadłospis.
Śniadanie: zupa mleczna z kaszą jęczmienną, masło 82% tłuszczu, pieczywo pszenno-żytnie, pieczywo razowe, sałata, szynkowa wieprzowa, sałatka makaronowa z pieczarką, mandarynka, jajko gotowane, herbata z cytryną.
Obiad: ziemniaki młode z koperkiem, zupa koperkowa z ryżem, gulasz wieprzowy, sos naturalny-lekki, kompot, buraczki gotowane.
Kolacja: kawa zbożowa z mlekiem, masło 82% tłuszczu, sałata, pieczywo razowe, twarożek z zieleniną, pomidor z cebulką, ogonówka.
Posiłek nocny: jogurt naturalny.